A RAM 1500 egy kiváló megjelenésű terepjáró, egy haszongépjármű, amivel a munkavégzés igazi élvezet. A kifinomult megjelenés, a V8 motor, a közel 6 tonnás vonóerő, a funkcionális kialakítás, a fejlett rakománykezelő rendszer gondoskodik arról, hogy a mindennapi feladatok, teendők ne okozzanak fejtörést.

A pickupok alapvetően kedveltek a gazdálkodók körében, ami nem is csoda, mivel megannyi tulajdonságuknak köszönhetően közel bármilyen terepen elmennek és még a hegyeket is megmozgatják. Nézzük, mit kell tudni a RAM 1500-ról és miért a legjobb társ egy gazdálkodó, agráriumban dolgozó számára!

Mit tud a RAM 1500?

A pickupok jellemzője, hogy kiváló terepjáró képességekkel rendelkeznek, nincs ez másként a RAM 1500 esetében sem. A jármű irányíthatóságáról az elektronikus stabilitás és az utánfutó lengés szabályozó gondoskodik, a Hill Start Assist segítségével pedig könnyedén el lehet indulni a kocsival egy meredekebb lejtőn is.

Az aerodinamikai szempontok különösen nagy szerephez jutottak az autó kialakításakor. A motorháztető megemelt, ennek köszönhetően a levegő a szélvédőről a hátsó légterelőkhöz jut. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a RAM 1500 ellenállási együtthatója mindössze 0,357 legyen. A kocsi egyébként V8 motorral is kérhető: az 5,7 literes V8-as 395 lóerőt, a 6,4 literes pedig 410 lóerőt produkál.

Számos biztonsági funkció gondoskodik arról, hogy minden rendben menjen az utakon. Ilyen például az aktív ütközés elhárító, a sávelhagyási figyelmeztető, a holttérfigyelő rendszer, a fejlett légzsákvédelem, a 37,8 cm-es fékeknek köszönhető fékerő.

Mire jó a légrugós felfüggesztés?

A légrugós felfüggesztésnek köszönhetően a jármű képes az út adottságaihoz igazodni. A Class-Exclusive Active-Level egy négysarkú légrugórendszer, ami nagyobb sebesség, gyorsulás esetén, például az autópályán, automatikusan leengedi a kocsit, ennek köszönhetően a maximumot lehet kihozni a teljesítményből.

Ez a funkció egyébként nemcsak a pályán hasznos, különösen jól tud jönni a jármű testének leengedése akkor is, ha például a platóra pakolunk. A mezőgazdasági tevékenységnek szinte nincs olyan területe, ahol ne kellene hozni-vinni eszközöket, zsákokat, szerszámokat, gépeket, kisebb traktorokat stb. Az autó leengedésével a súlyos terheket nem kell annyira magasra emelni, ami hatalmas előny.

Funkcionális kialakítás

A pickup lelke a plató. A gazdálkodók az autóválasztás során jellemzően a terepképességekre helyezik a hangsúlyt, illetve arra, hogy mennyire jól lehet rakodni a platóra. Azt már írtuk, hogy az egész autó leengedhető, ami pakoláskor igen hasznos. Ezen felül a multifunkciós hátsóajtó 60-40 arányba osztott, ez a praktikus elosztás egyszerűbbé teszi a rakodást. Óriási segítség, hogy a plató ajtaját akár 88 fokban el lehet fordítani, vagyis számos módon hozzáférhetünk a raktérhez, még akár targoncával is rakodhatunk a hátsó térbe.

A RAM 1500 platója tágas, a RAMBox® rakománykezelő rendszernek köszönhetően minden elfér, amire szükség lehet. Praktikus és kényelmes az elektromos oldalsó kilépő, ami az ajtó nyitásával egyidőben automatikusan kinyílik.

A pickupok munkagépek, ennek megfelelően olykor zajos környezetben használják őket. A RAM 1500-at ezekre a helyzetekre is felkészítették: akár 57,6 dB-es zajt is képes az autó falain kívül tartani. Ez különösen hasznos tulajdonság lehet a gazdálkodók számára, a hatalmas mezőgazdasági gépek zaja többé nem okoz majd kellemetlenségeket.

Rakományok vontatása hatékonyan

A rakományok vontatását többféle megoldás is támogatja. Ilyen például a TRSC, vagyis a tolatás közbeni utánfutó vezérlő, a 360 fokos Surround View, ami öt kamera segítségével valósul meg. Ezen felül a Trailer Camera Wiring jóvoltából akár két segédkamera is elhelyezhető az utánfutón. A pickup hátsó lámpáiban radarok kaptak helyet, ezek monitorozzák a kocsi holttereit és figyelmeztetnek, ha fennáll az ütközés veszélye.

A RAM 1500 rendszerének köszönhetően a keréknyomásokat is lehet követni. Összesen akár 4 pótkocsi 12 gumiabroncsának nyomását lehet egyszerre figyelni a digitális kijelző felületén.

Luxus belső tér

A RAM 1500 bár munkagép, a belső kialakítása luxus színvonalú. A kidolgozás részletes, kifinomult, a hátsó kabin lábtere 115 cm, a hátsó üléseket pedig 8 fokozatban dönteni is lehet. A rakodótér tágas, a padlóba süllyesztett tárolókat is beleértve 150 literes a tárolókapacitás. A középkonzol megjelenése elegáns, többféle módon is használható, jól alakítható, akár még egy laptop is elfér rajta. Az utastéri technológia kínálatában nem hiányozhatnak a legfontosabb csatlakozók sem, így például az USB C, amivel akár útközben is tölthető a telefon.

A RAM 1500 egy kiváló munkagép, ami a legjobb választás azok számára, akik szeretnék teljessé tenni a farmer életérzést és nem mellesleg egy olyan járműre vágynak, ami praktikus és szó nélkül végzi a dolgát.