A RAM 1500 a legerősebb munkatárs, ami egészen szélsőséges körülmények között is állja a sarat. A platós RAM a stílusosságot ötvözi az elképesztő teljesítménnyel (akár 5.783 kg vonóerőre is képes), a végeredmény pedig nem más, mint egy luxus kivitelű pickup, ami a leghűségesebb társad lehet a munka során.

A RAM egy amerikai autó, a teherautók táborába tartozik. A Motor Trend magazin nyolc alkalommal választotta az év teherautójának a RAM kocsikat. A jelenlegi ötödik generációs pickup háromszor is részesült az elismerésben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is.

Mire képes a RAM 1500 modell?

A RAM kisteherautóként azt a célt szolgálja, hogy minden feltételt megteremtsen a hatékony munkához. Lényeges azonban, hogy nemcsak egy munkaautó, hanem egy családi kedvenc is lehet, köszönhetően annak, hogy roppant sokoldalú. Jó szolgálatot tehet az outdoor tevékenységek, hobbik alkalmával is, példának okáért, könnyedén elvontat egy lakóautót vagy éppen egy utánfutóra felhelyezett kishajót is.

A praktikus használatot megannyi okos megoldás támogatja. Ilyen például a multifunkciós plató ajtó, amit 40/60 arányban osztottak fel, így jelentősen leegyszerűsíti a kipakolást és a bepakolást. Az ajtót akár 88 fokban is el lehet fordítani, ennek köszönhetően a targoncás rakodás is játszi könnyedséggel kivitelezhető.

A megfelelő aerodinamika megteremtésére különösen nagy gondot fordítottak a tervezők. A legjobb eredmény elérése érdekében a motorháztetőt megemelték, így a szélvédő felszínéről eltereli a levegőt, ami a csíkozott kialakítású tetőn keresztül jut el a jármű hátsó felén található légterelőhöz. A bravúrnak köszönhetően 0,357 ellenállási együtthatót értek el.

A hatékonyság növeléséhez a jármű azzal is hozzájárul, hogy ha nagyobb sebességgel halad a kocsi, akkor a Class-Exclusive Active-Level™ légrugók lejjebb engedik a testet. Ez a funkció egyébként különösen hasznos tud lenni olyan esetekben is, amikor rakodnak a platóra vagy alacsonyabb helyre kell beállni, például egy parkolóházba.

A vontatás mestere

A vontatás soha nem volt annyira egyszerű, mint a RAM 1500 segítségével. Az autó környezetét a 360 fokos Surround View rendszernek köszönhetően öt kamerán keresztül lehet felmérni, a holttér figyelő rendszer pedig a nem látható tereket láttatja. A tolatás közben lehetőség van arra is, hogy az utánfutót irányítsuk a Trailer Steering segítségével, így sokkal biztosabb manővereket lehet végrehajtani.

Lehetőség van arra is, hogy az utánfutón vagy annak belsejében egy vagy két kamerát helyezzünk el, melyek képét az Uconnect® érintőképernyőn keresztül követni is lehet. Az utánfutók állapotát is monitorozhatjuk, például a keréknyomás érzékelő rendszer segítségével, illetve az utánfutó lámpa kontrollal.

A funkcionalitás magas foka

A RAM 1500 telis-tele van olyan extrákkal, amik a praktikumot szolgálják. A RamBox® rakománykezelő rendszer segít abban, hogy a tágas platót a lehető leghatékonyabban használjuk ki. A platóajtó asszisztens lehetővé teszi, hogy a nyitás mindenféle időjárási viszonyok között könnyű legyen, így nem kell attól tartani, hogy az ajtó beragad, befagy.

A pickup jellemzője a magas felépítés, ami együtt jár azzal, hogy a ki- és beszállás nem kényelmes. A RAM 1500 esetében ezt a problémát elektromos kilépővel oldották meg, ami az ajtónyitással egyidőben automatikusan kinyílik.

A belső tér kifejezetten tágas az autóban, hátul 115 cm-es a lábtér, ami egyedülálló ebben a kategóriában. A hátsó ülések hátra dönthetők, a csomagok számára pedig 150 literes belső tároló áll rendelkezése, sőt, vannak padlóba süllyesztett fedett tárolók is. A középkonzol az igényeknek megfelelően variálható, a két kesztyűtartó pedig gondoskodik arról, hogy biztosan minden megtalálja a helyét. A zajcsökkentő rendszer lehetővé teszi a nyugodt munkavégzést, utazást akár 57,6 dB-es zajterhelés mellett is.

Biztonság minden körülmények között

A RAM 1500-ban számos funkció támogatja a biztonságos közlekedést. A LaneSense® sávelhagyási figyelmeztető rendszer gondoskodik akkor, hogy véletlenül se térjen ki az autó a sáv vonalai közül, az ütközés elhárító technológia pedig a koccanások elkerülésében segít. Ezt támogatja a nagy fékerő is: 37,8 cm-es fékek biztosítják, hogy az autó mindig és minden körülmények között meg tudjon állni.

Az utasok biztonságát szolgálja az autó légzsákrendszere is. Ennek különlegessége, hogy az első légzsákokat adaptív felfújó rendszerrel látták el, ami azt jelenti, hogy a légzsák az utas méretéhez és az ütközés erejéhez igazodva fújódik fel.

A V8 Petrányi Magyarország első hivatalos Dodge és RAM forgalmazója. Igazi erőgépeket árulunk, amelyek minden körülmények között megállják a helyüket. Kíváncsi vagy, milyen modellek közül választhatsz a V8 Petrányinál? A weboldalon megismerheted a modelleket és az ajánlatkérés lehetőségével is élhetsz!