Amerika az autógyártás igen jelentős szereplője volt a történelemben és még a mai napig is fontos szerepet tölt be. Mi jellemzi az amerikai autókat? Kik a legismertebb autógyártók és milyen amerikai izomautókat vásárolhatunk itthon. Ebben a blogposztban bevezetünk az amerikai vasak világába. Tarts velünk!

Amerika az autógyártás történelmében jelentős szerepet játszott. Az első autógyártó cégek között szerepelt az 1903-ban alapított Ford Motor Company, amelyet Henry Ford hozott létre. A Ford T-Model, amit 1908-ban dobtak piacra, jelentős hatással volt az autógyártásra és az átlagemberek mindennapjaira is. Ugyanilyen meghatározó szereplő ezen a piacon a General Motors (GM) is, amely a legnagyobb amerikai autógyártó vállalatok közé tartozik.

Az amerikai autók általában híresek nagy méretükről és erőteljes motorjaikról. Az amerikai piacra gyakran készülnek olyan járművek, mint terepjárók, SUV-ok és pickupok, amelyeket nagyobb méretben és teljesítményben kínálnak. A tengeren túli járművek gyártása során különösen nagy hangsúlyt kap a design. A gyártók igyekeznek ikonikus modelleket létrehozni, ennek szellemében tipikus design elemekkel látják el az autókat.

Az amerikai kultúrára jellemző a határok keresése, ami igazi az autók esetében a teljesítményre is. Egymást érik az autóversenyek, a bemutatók, melyek során mindenki, a márkák és a pilóták is megmutathatják, hogy mire képesek.

Az autógyártás meglehetősen színes, mindenhol ott vannak a legek, amiket példaként, ünnepelve mutatnak be a nagyközönség számára. Egy igazán változatos piac ez, ahol európaiként is ismerősnek csengő márkanevekkel találkozhatunk. Nézzünk ezek közül néhányat!

Legismertebb amerikai autók

Ford

A Ford az egyik legismertebb és legnagyobb amerikai autómárka. A vállalat széles választékban kínál személyautókat, teherautókat és terepjárókat. Az F-sorozat pickup modelljei különösen népszerűek az amerikai piacon, és persze ott van a Ford Mustang, a Ford Mustang Shelby, amik a sportautók szerelmesinek szívébe lopták be magukat. 2020-ban a legtöbbet eladott márka a Ford volt az Egyesült Államokban.

Chevrolet

Klasszikus amerikai autó a Chevrolet, ami a General Motors égisze alá tartozik. A márka kínálatában vannak személyautók, SUV-ok, sportkocsik és teherautók is, így igen színes a választék. Ha egy modellt kellene kiemelni, ami levette a lábáról az amerikai népet, az a Silverado lenne, egy pickup, ami kiemelkedő népszerűségnek örvend az USA-ban.

Dodge

A Dodge neve mára egybeforrott a teljesítménnyel. Ezek a kocsik igazi izomautók, amik előtt nincs akadály! Számos ikonikus modellt jegyez a márka, így például a Chargert és a Challengert is.

Cadillac

A luxusautók neves képviselője a Cadillac. Az ikonikus márka nevét Antoine de la Mothe Cadillacről kapta, ami nem kisebb tettet vitt véghez, mint megalapította Detroit városát. A Cadillac igazi kultautó, amiből a teljesítmény sem hiányozhat, különösen igaz ez az ATS-V és a CTS-V modellekre.

Chrysler

A Chryslert 1925-ben alapították, jelenleg pedig a Stellantis autóipari multi tulajdonában áll. A Chrysler gyárt például szedánokat, SUV-okat és elektromos járműveket is. A márka leginkább a modern formaterveiről és a kiváló mérnöki munkáról vált ismertté. Olyan modelleket jegyez, mint a Chrysler 300 és a Pacifica.

Lincoln

A Lincoln, hivatalos nevén Lincoln Motor Company, a Ford Motor Company luxusautó részlege. A céget 1917-ben alapította Henry M. Leland, és azóta az Egyesült Államok egyik vezető luxusautó-márkájává vált. A márka neve egyenlő az eleganciával, a kényelemmel és a kifinomultsággal. A Lincoln jelenlegi termékkínálata elsősorban luxus crossoverekből és SUV-okból áll, kiszolgálva a luxusautó-vásárlók változó preferenciáit.

Jeep

A Jeep terepjárókra és SUV-okra specializálódott. Hírnevét a robusztus megjelenésnek, az ikonikus dizájnnak és a szuperképességeknek köszönheti. Kiváló terepképességeiknek köszönhetően előszeretettel választják a kalandorok, a szabadtéri sportok kedvelői. A márka számos modellt kínál, köztük a Wrangler, a Grand Cherokee, a Cherokee, a Compass és a Renegade modelleket. A Jeep járművek gyakran fejlett összkerékhajtási rendszerekkel, robusztus felfüggesztéssel és erős motorokkal felszereltek, hogy megbirkózzanak a kihívást jelentő terepekkel.

Amerikai modellek a Petrányi Autónál

A Petrányi Autó többféle amerikai autómárkát is forgalmaz Magyarországon. A Petrányi Autó Ford márkakereskedésének kínálatában a Ford modellek széles skálája érhető el a benzines, dízeles meghajtású autóktól a teljesen elektromos járművekig. Fiesta, EcoSport, Puma, Focus, Kuga, Mustang, S-MAX, Tourneo, Explorer – a választék színes, így biztosan mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább passzoló változatot.

A Petrányi Autó a V8 Petrányinál amerikai fenevadakat kínál. A RAM 1500 igazi faltörő kosként képviseli a pickup vonalat, a Dodge Challenger, a Durango, a Charger az izomautókat testesítik meg, a Chevrolet Corvette pedig egy vadító vörös, ami alig 2,8 másodperc alatt képes nulláról 100 km/órára felgyorsulni. Ha szeretnéd kipróbálni ezeket az igazán különleges autókat, akkor kérj ajánlatot online!