A Dodge Challenger egy igazi klasszikus, ami hamarosan nyugdíjba vonul és átadja helyét a modern kor elvárásai szerint készült modelleknek.

2023 végén a gyártó befejezi a Charger és a Challenger gyártását, helyette tisztán elektromos járművekkel rukkol elő. Milyen utat járt be ez a kultikus autó? Milyen szakaszokból áll a Dodge Challenger történelem? Összegyűjtöttük a legfontosabb állomásokat!

Dodge Challenger történelem

A Dodge Challenger történelem színes és több mint 50 évet ölel fel. Ismerjük meg a főbb mérföldköveket!

Az első generáció

A Dodge Challenger történelme az 1970-es években kezdődött. Valójában nem túl szerencsés időszakban dobták a piacra, nem sokkal az olajválság előtt. Az sportautó-kedvelők körében sikert aratott ez az erőt sugárzó és tekintélyt parancsoló négykerekű. Az első változatot eredetileg azért hozták létre, hogy méltó versenytársa legyen az olyan fenevadaknak, mint a Chevrolet Camaro vagy a Pontiac Firebird.

Az első modell a Plymouth Barracuda felépítését vette alapul, annál azonban valamivel nagyobb volt a tengelytáv. Amiben hasonlított az ihletőre az a jellegzetes E-body karosszéria. Bőséges volt a választék a motorok tekintetében. Összesen 8 motor közül lehetett választani, a 275 lóerős 5570 köbcentis változattól kezdve egészen a 7000 köbcentis, 425 lóerős Hemiig.

A T/A jelzésű modell a Trans Am versenyek szereplője volt, fekete színűre festették őket, a motorháztetejük pedig üvegszálas műanyagból készült. A six pack név ragadt rá erre a modellváltozatra, amiből készült 440 és 340 cui-es is. Érdekesség, hogy abban az időben az emberek a biztosítást a lóerő után fizették, nem pedig a köbcenti volt a meghatározó, mint most, ezért sokszor alacsonyabb lóerőt írtak a járműre, mint amennyit valójában tudott.

Az első generációhoz extraként lehetett shakert is kérni. Ez azt jelentette, hogy köszönhetően annak, hogy a légbeszívó több levegőt tudott bejuttatni, látni lehetett a motor mozgását. A színválaszték egyébként bőséges volt, olyan gyöngyszemek közül lehetett választani, mint a Green Go, a Hemi narancs és a Plum Crazy.

A filmvilág is felfigyelt a különleges autóra. Ezt a modellt láthatjuk például a Végtelen Száguldás című mozifilmben is, amit 1970-ben mutattak be.

A második generáció

1977-ben érkezett meg az első generáció továbbfejlesztése, ami nem töltötte be a hozzá fűzött reményeket. A sportos autó a tervezés során meglehetősen háttérbe szorult, ami minden bizonnyal annak tudható be, hogy a Mitsubishi Galant Lanbda karosszériáját használták fel. Mindehhez hozzájött, hogy a meghajtás is megváltozott, az erőt adó 6 és 8 hengeres motorokat klasszikus 4 hengeresekre cserélték.

A második generáció mindössze 5 évet ért meg, 1983-ban fejeződött be a gyártása. Ezt követően egy 20 éves szünet következett.

A harmadik generáció

A 2008-as évben volt a nagy visszatérés, amikor a Dodge Challenger történelme ismét pozitívba fordult. Ekkor egy olyan modellt dobtak a piacra, ami sokkal inkább hasonlított az első generációra, de természetesen a technológiája az akkori kornak megfelelő volt. Elsőként egy mindössze 6 ezer darabos limitált szériával rukkoltak elő, majd egy évvel később beindult a sorozatgyártás.

Mind a mai napig a harmadik generáció van a porondon, jóllehet folyamatos frissítéseket kap. V6-os és V8-as motor kerülhetett ezekbe a kocsikba, a V6-os egy 3,6 literes Pentastar, ami 303 lóerőt tud, a V8-as pedig 807 lóerőt tud kipréselni magából.

A végszó és az új kezdet

2023 végén tehát a Dodge Challenger gyártása befejeződik és megkezdődik az elektromos sportautók gyártása. Az új modellekben visszaköszönnek majd a jól ismert és a végletekig dicsőített stílusjegyek és természetesen új technológiai megoldásokra is számíthatunk.

Dodge Challenger a Petrányi Autónál

A Petrányi Autó V8 Petrányi kereskedésében Dodge Challenger modelleket is találsz. Van például Challenger Scat Pack Widebody, Challenger SXT is. Ha kíváncsi vagy, milyen a maximális teljesítmény, ha egy igazi izomautóra, egy álom járgányra vágysz, ami garantáltan nem gurul el feltűnésmentesen az utcán, akkor keresd kollégáinkat, akik részletes tájékoztatást adnak a készleten lévő és a rendelhető Dodge Challenger modellekről!