Az amerikai sportautók netovábbja a Chevrolet Corvette, ami már több mint 70 éve dobogtatja meg a száguldás szerelmeseinek szívét.

Milyen is valójában ez az ikonikus amerikai sportverda, és mit kell tudni a Chevrolet Corvette C8 Stingray Convertible Z51 modellről, amit a V8 Petrányi kínálatában is meg lehet vásárolni? Indítsuk be a motort és jöjjenek a részletek!

A Chevrolet Corvette C8

A Corvettet először 1953-ban dobták piacra, az elmúlt 70 évben nyolc generációt élt meg. A klasszikus felállásban a motor az autó elejében helyezkedik el, ezzel a hagyománnyal azonban szakítottak, így jött létre a középmotoros Corvette C8, amit 2019-ben jelentettek be és 2020-ban kezdett el gyártani a General Motors.

A Chevrolet Corvette C8 tehát az első sorozatgyártású középmotoros szépség a General Motors asztalán. A C8-as verzió az elődeinél sokkal agresszívebb külsőt kapott, az érzethez nagyban hozzájárul, hogy az oldalsó lapátok hangsúlyosabbak, a légbeömlők pedig jóval méretesebbek. A motornak köszönhetően az utastér előrébb került, a csomagtér kapacitás összesen 370 liter, vagyis 57 literrel kevesebb, mint korábban. Igen, ez nem a praktikum autója, de hát ki is gondolna így rá? Mindent a teljesítményért - ez a megújult Corvette!

Nem kétség, hogy a Corvette C8-at vezetni igazi élvezet. Az autót is már egy különleges, hatszögletű kormánykerékkel lehet irányítani, 6 vezetési mód közül lehet választani, a kormányon található Z gomb segítségével pedig egyetlen mozdulattal aktiválhatók a teljesítménybeállítások.

A Stingray

A C8 esetében 1LT, 2LT és 3LT felszereltségi szint közül lehet választani, illetve 3 felfüggesztési beállítás közül, ezek a következők: FE1, FE3 és FE4. Az ülések között is van választék, elérhető GT1, GT2 és Competition Sport ülés is. A Performance Data Recorder új megjelenést kapott és igény esetén beépíthető a General Motors kameratükre is, ami a tolatókamera képét a visszapillantó tükörre vetíti. A megannyi variáció közül a V8 Petrányinál egy C8 Stingray Convertible Z51 modell érhető el. Erről a következőkben részletesen olvashatsz!

A 6,2 literes V8-as motor teljesítménye 490 lóerő 6450 fordulat/percnél. Alapvetően két hűtő van az autóban, a Z51-es csomagba azonban bekerült egy harmadik is, ami a sebességváltó kenőanyagát és a motorolajat is hűti. A gyorsulás és a sebesség tekintetében sem lehet panasz, a kocsi a Z51-es csomaggal 97 km/órára 2,9 másodperc alatt gyorsul fel.

A felfüggesztés dupla lengőkaros, alumínium az első és a hátsó tengelyen. A Z51 csomagban a felfüggesztés állítható, magasabb az első és a hátsó rugóerő és erősebbek a lengéscsillapítók.

A C8-ban Infotainment 3 Plus-t építettek be, ennek része a 4G hotspot, az Android Auto, az Apple CarPlay, a Bluetooth, a hangszóró pedig 14 egységből álló Bose audiorendszer.

Corvette a V8 Petrányinál

A V8 Petrányi kínálatába egy Chevrolet Corvette C8 Stingray Convertible Z51 érkezett meg. A középmotoros Corvette súlyelosztása 40-60 arányú, aminek köszönhetően akár hátsókerék meghajtás mellett is tudja hozni a 630 NM nyomatékot. A motor 6,2 literes Small Block Chevy V8, a gázreakció közvetlen, ennek köszönhetően az ember megkapja a versenyautó-élményt.

A 8 sebességes váltó duplakuplungos és a C8-hoz híven automata, egy Tremec TR-9080, amit alumínium váltófülekkel lehet vezérelni. A fejlett váltórendszer szó szerint egy szempillantás alatt, 100 milliszekundum alatt vált át. A hátsó differenciálmű zárását a Z51 csomagban az eLSD teszi lehetővé. Az autó orra az első tengelynél található lift systemnek hála egyetlen gombnyomással kiemelhető. Arra is van mód, hogy a kocsi ezt a kiemelést a GPS lokáció alapján végezze el.

Ha Corvette, akkor természetesen nem hiányozhat a nyitott tető sem. A Cenvertible tető az utastérből is nyitható, sőt, akár távirányítóval is kiadhatjuk az utasítást. Jó hír, hogy a tető nem a csomagtérbe érkezik, így nem vesz el annak méretéből. Ez különösen fontos, amikor szép időben indulunk kirándulni, nyaralni.

A V8 Petrányi a Petrányi Autó Centrumban a különleges amerikai márkák hivatalos hazai forgalmazója. A Chevrolet Corvette C8 Stingray Convertible Z51 nyelve magyarra is állítható, a kocsi megfelel az EU-s előírásoknak és rendelkezik is európai típusbizonyítvánnyal.

A Chevrolet Corvette nemcsak egy autó, hanem egy életstílus. Ha tetszik ez a stílus, akkor vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal!